Fluxbox podešavanje

Izvor: Ubuntu-hr
Skoči na: orijentacija, traži

Odlucio sam napisati kratak tekst o Fluxboxu, koji je windows manager za Linux i Unix operativne sustave. Odlucio sam se za njega zato sto je poprilicno jednostavan za koristenje i ne trosi puno resursa pa je pogodan cak i za starija racunala ili racunala s malo RAM-a.

Instalacija

Za pocetak, ovdje mozete downloadati :

http://fluxbox.sourceforge.net/download.php

Ili mozete jednostavno instalirati flux iz konzole: sudo apt-get install fluxbox.

Pod pretpostavkom da se Fluxbox uredno instalirao, podesite si da kad vam dize sustav, automatski podize Fluxbox (ako zelite, naravno) a ne neki drugi WM.

Odabir tema

Zatim si skinite neke teme za Flux, recimo ima jako dobrih stvari na deviantART-u

Kada ste skinuli, ekstraktirajte u neki folder s imenom teme te prebacite u /home/.fluxbox/styles/ folder, nakon toga cete imati mogucnost odabrati tu temu koju ste kopirali u taj folder, tako sto idete desnim klikom na desktop > styles > te zatim odaberete zeljenu temu.

Editiranje menija

Nakon odabira teme prelazimo na mijenjanje menija. Txt fajl sa postavkama menija se nalazi u /etc/x11/fluxbox/ pod imenom "fluxbox-menu". Znaci ovdje mozemo dodati ili maknuti programe koji nam se svidjaju ili ne svidjaju.

    [exec] (X Chat) {/usr/bin/xchat}

^^ ovako izgleda jedna linija od koje se sastoji pokretacka lista programa u meniju. [exec] > poziva pokretanje programa, (X Chat) je ime programa kako ga zelimo vidjeti u meniju, a {/usr/bin/xchat} je path to programa.

    [submenu] (APPZ) {}

^^ ovime uredjujemo submenije, (APPZ) - kao i gore i zagradi su imena koja cemo vidjeti u meniju.

    [separator] {} <11>

^^ radi odvajanje submenija sa crtom, u biti ovo je samo vizualno dotjerivanje.

Ja sam osobno kod sebe izbacio ikone iz submenija radi meni lijepseg izgleda.

Startup

U folderu /home/.fluxbox/ otvorite "startup" txt fajl. U njemu su postavke koje odredjuju koji ce se programi pokretati pri podizanju sustava. Na kraju svake linije koja odredjuje koji ce se program podizati mora obavezno biti znak "&".

Npr za namjestanje wallpaper sluzi "fbsetbg -f /path/do/vaseg/wallpapera/slika.jpg & "

Npr zelite da vam se XChat pokrene pri podizanju sustava ubacite ovu liniju u dio txt fajla koji je za to namijenjen.

"xchat &"

Conky

Conky je jedan odlican system monitor, a podrzava stvarno velik broj [stvari] koje mozete kontrolirati, tj gledati njihov trenutni status. Pri dnu stranice cu postati svoj .conkyrc fajl, koji smjestate u /home/ folder. Potrebno je staviti u opcijama da se program podize sa sustavom, ako zelite.

Ako zelite da vam se ispod conkya nalazi prozirna "podloga" a pod uvijetom da imate instaliran xcompmgr, u startup fajl dodajte "xcompmgr -c -t-5 -l-5 -r4.2 -o.55 &"

Pypanel

Takodjer ovo je jos jedna fina stvar. Pypanel je lightview panel/taskbar koji je jako jednostavno podesiti. Za instalaciju na Ubuntuu u konzoli opet kucajte : "sudo apt-get install pypanel". Konfiguracijski fajl pypanela nalazi se u folderu /home/ pod imenom .pypanelrc.

Moguce je podesavati boje programa koje su trenutno u panelu, velicinu panela, poredak stvari u panelu, prozirnost panela, font, itd...

Moje postavke

ime filea | download | path do filea u filesystemu

.conkyrc fajl .conkyrc /home

fluxbox-menu fluxbox-menu /etc/X11/fluxbox

.pypanelrc .pypanelrc /home

startup startup /home/.fluxbox/


Evo kako to kod mene izgleda :

[Slika]

UnDeAd 13:42, 9. ožujka 2008. (CET)