Logitech QuickCam Chat web kamera

Izvor: Ubuntu-hr
Skoči na: orijentacija, traži

Logitech QuickCam Chat

Web kamere danas su prilično jeftine. Toliko da ih i neki pružatelji internet usluga dijele svojim pretplatnicima. Među tim "hardverajem" je i Logitech QuickCam Chat web kamera. Zapravo, ovaj How-To može se primjeniti na bilo koju web kameru, pa ako ste vlasnik iste, upogonite ju i na Linuxu.
(Ubuntu v7.10 i386)

Napomena: Za Ubuntu v8.04 (pa nadalje) možda nije potrebno instalirati driver. (thnx to chaky za ovu spoznaju)

Instalacija

  • Uključimo kameru u PC, zatim provjerimo iz terminala kako ju sistem prepoznaje:
lsusb

Terminal odgovara:

Bus 003 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 004: ID 046d:08da Logitech, Inc.
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000

INFO: Na temelju izlistanja možemo saznati koji driver nam treba. Obratimo pažnju na "046d". To je oznaka tvrtke Logitech dok je "08da" oznaka modela web kamere. Ukoliko imate isti broj kao što je ovdje navedeno, nastavite dalje, ako je drugačiji pronađite svoj broj i koji je ispravan driver za vašu web kameru. Na ovoj adresi možete pronaći te podatke. [http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html Ako je vaš model kamere "08da" potreban vam je "spca5xx" driver. Ubuntu je odlična distribucija, između ostalog, i zbog svog repozitorija ;-)

  • Otvorite Synaptic, pronađite paket "spca5xx-source" i instalirajte ga. Ako Vam Synaptic kaže da treba instalirati i neke druge pakete, dopustite mu.
  • Nakon instalacije, idemo malo u terminal, gdje ćemo testirati radi li kamera ispravno. Instalirajmo prvo program "Camorama":
sudo apt-get install camorama
  • Otvorite program (i provjerite radi li kamera) utipkavanjem naredbe:
camorama

Eto, ako vidite sliku, to je to. Kamera je ispravno instalirana, i trebala bi biti "vidljiva" svim programima u kojima ćete ju koristiti.

Za vlasnike TV kartica

INFO: Camorama po defaultu "gleda" u /dev/video0 pa ako imate TV ili neki sličan video uređaj, vidjet ćete TV sliku umjesto slike s web kamere. Da navedemo program da "čita" pravi uređaj, napravimo sljedeće:

  • Zatvorite Camoramu pa utipkajte u terminal:
camorama -d /dev/video1

Ako vidite sliku s web kamere, znači sve štima.

Skype voli vašu web kameru

Ako ste uspješno instalirali drivere i uz pomoć Camorame utvrdili da sve radi, možete podesiti mnoštvo programa koji će koristiti vašu web kameru. Mi ćemo se ovdje osvrniti na Skype. Podešavanje je trivijalno. Par klikova, i imate potpuno funkcionalan Skype s video podrškom :-)

  • Pod "Options" --> "Video Devices" u rubrici "Select webcam" iz padajućeg izbornika odaberite svoju web kameru. Probajte testirati klikom na "Test"
  • Pošto ova web kamera ima ugrađen mikrofon, možete ga uključiti u Skypeu pod "Options" --> "Sound Devices" u rubrici "Sound In" iz padajuceg izbornika odaberite "USB Device 0x46d:0x8da (plughw:...)" Testirajte klikom na "Make a test call"

Eto. To je to. Jednom kada ste ispravno instalirali drivere, procedura koja je objašnjena za podešavanje Skypea i web kamere, slična je u većini programa.